myymälät

Käsinsolmitut matot

Pikavinkit

  • villa on luonnostaan likaa hylkivä
  • säännöllinen villamaton huolto: tuuletus, imurointi ja harjaus
  • matto kuluu tasaisemmin, jos kääntelet mattoa
  • lumihankipesu kirkastaa ja raikastaa villamaton
  • tahranpuhdistukseen marseille- ja sappisaippuaa
  • vältä silkkimaton imurointia
  • kevyt harjaus myötäkarvaan riittää poistamaan irtolian ja pölyn silkkimatosta
  • tahran puhdistus nihkeällä liinalla, vältä veden käyttöä silkkimatolla

Käsinsolmittujen mattojen hoito

Uudesta käsinsolmitusta matosta voi lähteä alkuun jonkin verran nukkaa ja pölyä matossa käytetystä langasta ja nukan pituudesta riippuen. Tästä ei kannata huolestua, sillä se on maton ominaisuus ja kuuluu etenkin alussa asiaan. Maton pinnan ja pohjakudoksen on hyvä antaa tallaantua ja tiivistyä rauhassa, joten ensimmäisten käyttökuukausien aikana maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin kevyesti harjata mattoa pehmellä harjalla myötäkarvaan. Tämä lisää maton kestävyyttä.

Lian poistaminen

Harjaa silkkimattoa myötäkarvaan pehmeällä harjalla aina tuuletuksen yhteydessä, esimerkiksi samettinen vaateharja on tähän riittävän hellävarainen. Älä vie silkkimattoa suoraan auringonpaisteeseen, sillä maton värit voivat haalistua. Silkkimatoille emme suosittele imurointia. Jos kuitenkin imuroit mattoa, käytä siihen pienintä imutehoa ja herkille tekstiileille tarkoitettua suulaketta. Imuroi silkkimattoa vain sileään myötäkarvaan, älä edestakaisin hangaten. Tahrat on hyvä imeyttää tuoreeltaan joko talouspaperiin tai muuhun imukyiseen liinaan. Puhdista tahraa aina ulkoreunoilta sisälle päin, ettei tahra-alue leviä. Muista nukan suunta ja pyyhi tahraa myötäkarvaan, älä hankaa. Käytä puhdistuksessa mietoon pesuliuokseen kostutettua liinaa, älä koskaan laita puhdistusainetta suoraan matolle. Lopuksi pyyhi tahra-alue puhtaaseen veteen kostutetulla nihkeällä liinalla, vältä veden käyttöä.

Villa hylkii luonnostaan likaa, joten se on helppo pitää puhtaana. Puhdista pienet tahrat käsinsolmituista villamatoista tuoreeltaan rasvapitoisella Marseille- tai sappisaippualla. Voit poistaa irtolian tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa kevyesti sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Muista nukan suunta, pyyhi mattoa vain myötäkarvaan, älä hankaa. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Kuratahrat lähtevät parhaiten niiden kuivuttua, kevyesti myötäkarvaan harjaamalla. Tämä onnistuu helpoiten tuuletuksen yhteydessä ulkona. Imuroi mattoa aina sileällä mattosuulakkeella. Emme suosittele käsinsolmituille matoille robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja maton hapsut voivat vahingoittua.

Pese mattoa vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Turha peseminen liuottaa villan omaa likaahylkivää rasvaa nopeammin ja kuivattaa mattoa. Kuivettunut matto voi myös pölytä enemmän.

Talvipakkasella tehty lumihankipesu raikastaa käsinsolmitun villamaton ja vähentää muuta pesun tarvetta. Vie matto ulos ja anna sen jäähtyä kunnolla, ennen kuin heität maton lumihankeen. Voit käännellä mattoa puhtaassa pakkaslumessa, ja heittää hieman lunta myös maton päälle. Harjaa lumi maton pinnasta pehmeällä harjalla ja anna maton kuivahtaa hetki sisällä, ennen kuin laitat sen takaisin lattialle. Lumihankipesu kirkastaa värejä ja antaa matolle raikkaan tuoksun.

Käsinsolmitun itämaisen maton hapsut ja reunat kuluvat usein muuta mattoa nopeammin. Maton hapsut tai kulunut reuna kannattaa korjata, ennen kuin matto alkaa purkaantua enemmän. Korjauksissa kannattaa välttää koneellisesti tehtäviä korjauksia, mitkä heikentävät maton arvoa. Käsinsolmitut aidot matot kannattaa korjata käsin ja kääntyä tarvittaessa ammattilaisen puoleen. Hyvin tehty korjaus ei alenna maton arvoa.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00