myymälät

Tarina

Etusivu / Meistä / Tarina

Tarina

“Me kunnioitamme perinteitä, mutta haluamme olla osana myös tulevaisuuden koteja.

Monet ideat ja päätökset ovat saaneet alkunsa saunan lauteilla. Sattumankaupan sekä häiden toteuduttua voi syntyä Mattokympin kaltaisia yrityksiä. Eletään vuotta 1975. Thomas ja Riitta Leppänen ovat tavanneet muutama vuosi aikaisemmin. 

Mattokymppi on keskisuomalainen perheyritys, joka on toiminut jo kuudella vuosikymmenellä. Tänä päivänä Mattokymppi on moderni ja monipuolinen mattotalo, jolla on tukkutoiminnan ja maahantuonnin lisäksi omia myymälöitä, verkkokauppoja sekä ompelimo. Lisäksi kuluttajia palvelee laaja jälleenmyyjäverkosto ympäri Suomen. 

Riitta ja Thomas – pitkän linjan mattokauppiaat

Thomas ja Riitta kypsyttelivät saunan lauteilla heitettyä ideaa ja tarttuivat tilaisuuteen.

“Kaikki alkoi mattojen myymisellä turuilla ja toreilla. Varhaisessa vaiheessa mukaan tuli myös oma mattokutomo. Lauttaliput tilattiin lähestulkoon kättelyssä ja myyntiä laajennettiin myös Ruotsiin ja lopulta Norjan puolelle. Vienti tuntui vetävän. Osa matoista kudottiin itse ja osa hankittiin alihankkijoilta. Ensimmäiset kansainväliset messutuulet käytiin haistelemassa jo 70-luvulla”, kertoi Thomas alkuvuosien toiminnasta.

-Thomas Leppänen

Thomas kertoo messujen olleen yksi Mattokympin työtä rytmittävä tekijä aina näihin päiviin saakka. Messuilla käynti pitää ajatukset virkeinä ja suhteita yhteistyökumppaneihin yllä. Monet yhteistyöt ovat kestäneet jo vuosikymmeniä.

Menneisiin vuosikymmeniin on mahtunut kaikenlaista. Leppästen muuttaessa Pylkönmäelle 80-luvun alussa he perustivat sinne kutomon. Parhaimmillaan kutomolla työskenteli 40 ihmistä. Kova työvoimapula aiheutti yllättäen myös omat haasteensa kasvulle, näin ollen mahdollisuudet isoihin kauppoihin olivat rajalliset.

Thomas kertoo, kuinka rohkeita päätöksiä Mattokympissä ei ole pelätty tehdä. Se on varmasti osasyy sille, kuinka Mattokymppi on selvinnyt vaikeiden ja haastavien aikojen yli. Pahimman laman aikana vuonna 1991 Mattokymppi avasi ensimmäinen oman myymälän. Tuolloin kelkkaan hyppäsi työntekijä, joka on ollut töissä aina näihin päiviin saakka.

2000-luvulle tultaessa Mattokymppi keskittyi enemmän vähittäismyyntiin ja painotus oli myymälöissä. Samoihin aikoihin Leppäset muuttivat Jyväskylään ja maalaiskunnan puolella Kirrissä oleva myymälä siirtyi isompiin tiloihin Palokkaan, jossa myymälä edelleen palvelee asiakkaita samassa keskuksessa. Mattokymppi perusti useampia myymälöitä 2000-luvun puolella Etelä-Suomeen.

Kuinka perheen, vapaa-ajan ja työn yhteensovittaminen on onnistunut melkein 50 vuotta kestäneen Mattokymppi-uran aikana? Yhdessä työskentely on aina sopinut Riitalle ja Thomakselle. He olivat alusta asti oppineet työskentelemään yhdessä ja omaksumaan työskentelytavat, jotka sopivat heille molemmille. Riitta kertoo kuinka he pyrkivät välttämään työasioista puhumisen kotona. Eihän kummallakaan ollut tarkoitusta aiheuttaa kumppanille unettomia öitä.

Tietysti asiaa on helpottanut Riitan ja Thomaksen keskittyminen eri asioihin Mattokympissä. Riitta kertoo hoitaneensa kirjanpitoa sekä muita hallinnollisia asioita, kun Thomas taas keskittyi myyntiin. Toki he olivat yhdessä myös myymälässä, kuljettivat asiakkaille tilauksia ja kävivät messuilla.

“Töitä on aina tullut tehtyä paljon, ja siitä on tullut joskus hieman sanomistakin. Olemme kuitenkin Thomaksen kanssa myös kyenneet irtaantumaan työasioista sekä nauttimaan vapaa-ajasta ja harrastuksista “. 

-Riitta Leppänen

Monilla yrityksillä jatkajan löytyminen on vaikeaa, Mattokympissä tulevaisuus on sen suhteen valoisa. Sukupolvenvaihdos on tehty ja vastuunkanto on siirtynyt Janille. Thomas kertoo kuinka he Riitan kanssa eivät ole ikinä patistaneet poikiaan työskentelemään Mattokympissä. Jani ja Juha molemmat hakeutuivat Mattokymppiin töihin vailla painostusta, omasta tahdostaan. Thomas kertoo vapaaehtoisuuden helpottaneen yhteistä työntekoa, vaikka joskus heidän välillänsä eripuraa onkin syntynyt.

Perheen voimalla

Mattokympin toiminnassa on parhaimmillaan ollut samaan aikaan töissä Riitan ja Thomaksen lisäksi perheen kolmesta pojasta kaksi. Riitta ja Thomas hoitivat juoksevia asioita toimiston puolella. Pojista Jani on nykyisin toimitusjohtaja ja Juha hoitaa jälleenmyyjien ja myymälöiden logistiikkaa. Tämän lisäksi Mattokympissä on jo kolmaskin polvi kasvamassa, Janin lapset ovat olleet koulun ohella mukana toiminnassa.

perhe leppanen

Juha Leppänen -logistiikkaa perheyrityksessä

Perheen pojista Juha on toiminut yrityksessä jo pitkään. Juhan vastuualueena on mm. Mattokympin myymälöiden ja jälleenmyyjien toimitukset.

Juha valmistui ammattikoulusta vuonna 2005 ja aloitti työnteon Mattokympissä osa-aikaisena. Hänen työpanoksensa muuttui täyspäiväiseksi melko nopeasti. Juha kertoo alkuaikoina kierrelleen autolla hakien mattoja sekä kertoo hänen työnkuvaansa kuuluneen myös mattojen lähettämisen varastolta. Tänä päivänä Juhan työnkuva on muuttunut niin, että lähettäminen on jäänyt vähemmälle ja työ on keskittynyt Mattokympin myymälöiden ja jälleenmyyjien tilausten keräämiseen ja toimittamiseen. Juha kertoo työnsä tuntuneen mukavalta sekä mielekkäältä, sillä hän on osan työviikosta tienpäällä ja osan viikosta varastolla.

“Viikot ovat vaihtelevia ja työ on monipuolista.”

-Juha Leppänen

Juha on päässyt työn merkeissä myös reissaamaan erilaisissa paikoissa kuten Virossa. Juha kertoo työn kautta tutustuneen myös uusiin ihmisiin ja saanen heistä hyviä ystäviä, joiden kanssa vapaa-aikaakin on tullut vietettyä.

“Perheyrityksessä työskentely on tuntunut helpolta ja on melko vaikea kuvitella, että lähtisin töihin vielä jonnekin muualle. Olemme saaneet pidettyä työn ja vapaa-ajan erillään ja vapaa-ajalla emme juurikaan keskustele perheen kesken työasioista. Mattokympissä on ylipäätään mukava työilmapiiri ja porukka, joiden kanssa on helppo työskennellä”, kertaa Juha.

Juha kertoo kuinka tulevaisuudessa olisikin mukavaa pystyä harrastamaan enemmän. Hän kertoo kuinka aikaa palaa rakennus- ja remontointihommia tehdessä niin paljon, että ei aikaa muulle juurikaan jää. Vapaa-ajalla Juha on harrastanut motocrossia sekä puuhailee autojen rakennusprojektien parissa. Juhalla on palavaa kiinnostusta kaikkia kädentaitoa vaativia harrastuksia kohtaan. Metsätyöt ovat perheen yhteinen harrastus, jota kohtaan Juhalla myös mielenkiintoa riittää.

Jani Leppänen – toimitusjohtaja metsurin saappaissa

Sukupolven vaihdos tapahtui vuonna 2017. Jani kertoo, kuinka alkuun oli hieman paikan hakemista ja opittavaa riitti. Opittavaa riitti niin Janilla, kuin koko henkilökunnallakin. Mattokympissä sukupolvenvaihdos tapahtui ilman sen kummempia seremonioita. Jani kertoo työnjaon hioutuneen hyvin oikeisiin uomiin vuosien varrella.

Perheyrityksessä ihmisten läheiset suhteet voivat aiheuttaa myös kitkaa, koska erimielisyyksien suhteen voidaan olla avoimempia. Yhteentörmäyksiltä ei olla vältytty ja näkemyserot ovat saattaneet joskus kuulua myös toimiston ulkopuolelle. Jani kertoo, kuinka välillä on tullut huudettua niin, että naapuriliikkeessä on touhua ihmetelty.

Oman uran luominen ja ajatusten kehittyminen vaatii joskus aikansa ja työskentely vieraalla voi myös antaa näkökulmaa siirtyessä perheyritykseen. Jani kertoo, kuinka hänellä ei ollut ajatustakaan tulla Mattokymppiin töihin. Jani työskenteli ennen Mattokymppiin siirtymistä rahoitus -ja IT-alalla.

   “Tulin Mattokymppiin töihin alun perin ainoastaan siitä syystä, koska en muuta keksinyt.”

-Jani Leppänen

Oli vuosi 2007, Jani omin sanoin “lamaantui, halvaantui ja turhautui” aikaisempaan työhönsä. Jani oli kyseisissä hommissa viihtynyt seitsemän vuotta, mutta nyt homma sai luvan riittää. Janin toinen lapsi oli juuri syntynyt ja jotakin uutta piti keksiä. Näin hän sai päähänsä, että voisiko Mattokymppi myydä mattoja myös tukkuna. Jani kertoo, kuinka tuli Mattokymppiin töihin tietämättä laisinkaan mitä se tulisi sisällään pitämään. Jani ei ollut nuorena edes työskennellyt kesätöissä Mattokympissä.

Jani aloitti uransa vanhempiensa saunatuvassa vanhalla tietokoneella, joka juuri ja juuri pyöritti Excel ja Word -ohjelmistot. Jani teki hinnaston, asiakaslistan ja kuvaston. Lisäksi hän osti hieman paremman tulostimen. Seuraava askel oli työpisteen vaihto Mattokympin tuon aikaisen varaston kanssa samoihin tiloihin. Jani kertoo työolosuhteiden olleen melkoisia. Jani otti kuvastot ja mallit Mattokympin pakettiauton kyytiin ja suuntasi asiakaskäynneille.

Kontrasti rahoitus -ja IT-alaan konkretisoitui heti ensimmäisellä asiakkaalla, kun Jani alkoi vetämään PowerPoint esitystä talousteorioista ja asiakkaalle koituvista hyödyistä. Kauppias  oli kärsivällinen ja esityksestä huolimatta Jani sai heidät asiakkaaksi. “Vaikka tulin Mattokymppiin töihin epätoivoisena, niin nyt en voisi kuvitellakaan työskenteleväni muualla”, toteaa Jani huvittuneena.

Virheistä oppii ja lisäksi ne ärsyttävät. Jani kertoo kuinka vuosien varrella on virheitä ja huonoja ostojakin mukaan mahtunut. Alkuun Jani ei ymmärtänyt väreistä, matoista eikä tekstiileistä mitään. Hän kertoo erottaneensa vain “kolme perusväriä”. Jani kertoo kokemuksen kartuttaneen osaamista ja värisävyjäkin on painunut mieleen enemmän kuin kolme.

Jani muistelee huvittuneena erästä kuramattojen sekä myrkynvihreiden nukkamattojen ostoa. Kyseisiä mattoja myytiin pitkään ja hartaasti. Jani kertoo, kuinka kaikki saatiin lopulta myytyä. Virheistä oppii ja ne kasvattavat kärsivällisyyttä. Nykyisin tilanne on hieman eri, kun ihmisiä on palkattu lisää ja osaamista on kertynyt. Malliston kehittämiseen on paneuduttu ja kokemuksen myötä monta asiaa on saatu vietyä eteenpäin.

Elämää Mattokympin ulkopuolella 

“Elämässä on onneksi paljon muutakin kuin Mattokymppi. Tämän kaiken muun merkitys korostuu tiukkoina aikoina “, kertoo Jani. Mattokympin lisäksi Jani toimii kiinteistöpuolella ja metsänhoidon parissa. Jani korostaa metsänhoidon merkitystä stressiä lievittävänä tekijänä. “Metsurinsaappaissa kulkeminen kirkastaa ajatukset ja antaa uutta puhtia työhön”, luonnehtii Jani. Kaiken päälle Jani on vapaa-ajallaan aktiivinen urheilusielu. Hän käy nyrkkeilemässä, painimassa sekä treenaa crossfit:tiä aktiivisesti.

Yhteistyön voima -enemmän kuin osiensa summa 

Jani kuvaa yrityskulttuuria boheemin sallivaksi ja joustavaksi. Hän kuitenkin painottaa kaiken perustaksi vakaan ja terveen yrityksen johtamisen ja kehittämisen. Vuosikymmenten aikana muotoutuneet tavat ja tottumukset ovat tuoneet etuja, joiden merkitys on ollut suuri etenkin vaikeina aikoina. Jani korostaa kuitenkin uusien ihmisten tärkeyttä uusien käytänteiden tuojina. Kyseiset seikat ovat avaintekijöitä, joita kilpailussa mukana pysyminen edellyttää.

“Vaikka Mattokymppi on perheyritys, niin yksin tätä Mattokymppiä ei ole tehty”, lausuu Jani. Mattokympin ympärille on kietoutunut paljon ihmisiä, osaamista, yhteistyötä sekä sinnikkyyttä. Jani kertoo kuinka valmista mallia, jonka mukaan yritystä tulisi kasvattaa ei ole ollut. Asioita yrityksen eteen on tehty yhdessä päättäväisesti oppien.

Jani luonnehtii lähivuosien muutosten olleen voimakkaita ja niihin vastaamisen olleen haastavaa. Korona opetti Mattokympille yllätyksien ja riskienhallintaa Puskureita on hyvä olla ja oikeanlainen taloudellinen tilanne auttaa vaikeiden aikojen yli. Korona tarjosi Mattokympille sauman kehittää verkkokauppaa. Kotoa ostamisen ja verkkokauppojen suosio onkin vahvasti noussut. Jani on kuitenkin tyytyväinen siihen, että asiakkaat jaksavat edelleenkin käydä kivijalkamyymälöissä.

Tulevaisuus

Vuodet ovat opettaneet kaikenlaista matoista ja mallistoista. Tekeminen on kehittynyt ja toiminta on löytänyt hyväksi havaitut rutiininsa. Silti Jani uskoo, että läheskään kaikkea ei ole vielä Mattokympissä nähty.

Mattokympissä onkin ollut viime aikoina kova kehittämisen ajanjakso. Varastoa on laajennettu vastaamaan paremmin nykypäivää. Mattokympin viides myymälä avattiin kesällä 2023 ja tämän lisäksi on paljon pienempiä projekteja, joiden tarkoitus on viedä yritystä eteenpäin. Viime ajat ovat olleet haastavia monella tapaa, mutta pysähtyminen ja paikalleen jämähtäminen ei ole ollut vaihtoehto. 

Mattokympin vahvuus on arkailemattomuus ja kyky tehdä rohkeita päätöksiä. Arkailemattomuus ruokkii motivaatiota ja kunnianhimoa. “Eteenpäin menemisen halu on ollut aina voimakasta ja tulee aina olemaan”, kertoo Jani.

Ilman elettyä historiaa ei ole myöskään tulevaisuutta. Mattokympin jokainen vuosikymmen on antanut yrityksen tarinalle oman leimansa ja se näkyy tietysti myös tämän päivän tekemisessä. 

jani leppanen

Aloitimme Mattokympin historian kasaamisen tarinan muotoon syksyllä 2022. Kävimme tuolloin Leppäsen perheen kanssa läpi ajatuksia ja erilaisia vaiheita yrittämisen vuosilta. 

Mattokympin perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Thomas menehtyi keväällä 2023. Hänen muistoaan kunnioittaen jatkamme Mattokympin tarinaa ja pyrimme toteuttamaan Thomaksen yksinkertaista, mutta tärkeää neuvoa: “Tehkää rohkeita valintoja!”

“Tehkää rohkeita valintoja!”

-Thomas Leppänen
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00