myymälät

Keittiössä matolla on väliä – oikeat valinnat helpottavat arkea

Useimmissa kodeissa vietetään päivittäin paljon aikaa keittiössä. Jos iso osa vapaa-ajasta kuluu keittiössä ruoanlaiton parissa, niin sisustusvalintojen osalta saatetaan toivoa mahdollisimman vaivatonta ylläpitoa. Pintojen toivotaan olevan helposti imuroitavia ja puhdistettavia. Helppoutta etsivälle parhaita keittiön matto valintoja ovat yleensä tiiviit ja pinnaltaan sileät matot. 

Sileäksi kudotut, pohjaamattomat keittiön matot ovat helppohoitoisia ja sopivat suurimmalle osalle lattiamateriaaleista. Sileältä pinnalta tahrat on helppo puhdistaa kostealla pyyhkimällä. Erityisesti lapsi- ja lemmikkiperheissä suosittelemme kuitenkin näiden mattojen alle erillistä liukuestettä. Jos matossa on valmiiksi lateksipohjaus, ne pysyvät hyvin paikallaan kovemmassakin vauhdissa. Tarkistathan kuitenkin aina maton soveltuvuuden lattiamateriaalille.  Lateksipohjattuja mattoja emme suosittele lattialämmitykselle eikä puu- ja vinyylilattioille.  
 

Luonnonmateriaalit keittiössä 

Keittiössä vietetään välillä pitkiäkin aikoja seisten, joten maton toivotaan olevan mukava jalan alla. Luonnonmateriaaleista löytyy useita keittiöön sopivia vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita itselleen parhaiten soveltuvan maton. Monelle voi tulla yllätyksenä, että villamatto on myös erinomainen ja helppo vaihtoehto keittiöön, sillä villa hylkii luonnostaan likaa. Kun valitsee villamaton, jonka pinta on tiivis ja sileä, se on myös helppo imuroida. Useat sileäpintaiset villamatot ovat molemmin puolin pidettäviä, jolloin tarvittava pesuvälikin pidentyy. Villamatoista löytyy myös useita kuviollisia ja värikkäitä vaihtoehtoja luonnollisien sävyjen lisäksi. Kuviollinen tai monivärinen matto on pienten tahrojen suhteen armollinen. 

Sisal keittiössä puolestaan luo rouhean ilmeen ja on kestävä materiaali. Sisal-matosta saat tilattua itsellesi sopivan pituisen maton juuri sentilleen omalla mitalla.  

Puuvillamatto on keittiömattojen kestosuosikki, eikä syyttä! Monet puuvillamatot ovat kaksipuoleisia, joten maton voi tarvittaessa kääntää toisin päin, kun matto likaantuu käytössä. Puuvillamatot ovat vesipestäviä, joten siksi ovat suosittu ja huoleton valinta. Monet puuvillamatot ovat myös kuviollisia ja värikkäitä, joten tahrat matossa eivät näy helposti. Kokeile keittiössä esimerkiksi räsymattojen klassikkoa Riemu-puuvillamattoa, modernia Lumme-puuvillamattoa tai tyylikästä Leimu-puuvillamattoa.  

Näin valitset maton ruokapöydän alle 

  • Valitse keittiön matto ruokapöydän alle, joka jättää tarpeeksi liikkumisvaraa tuoleille. Kun tuoli mahtuu liikkumaan maton päällä, se ei kuluta ja nosta ylös maton reunaa. Suositeltu koko on pöydän koko + 60cm jokaiselle tuolisivulle.  
  • Tarpeeksi iso matto kokoaa ruokailuryhmän kauniiksi kokonaisuudeksi. Suositeltava maton etäisyys seinästä on noin 30 cm, jolloin lattia luo matolle kauniit kehykset.  
  • Valitse materiaali kodin asukkaiden mukaan. Maton vaatimuksiin vaikuttaa paljon se, syökö pöydän ympärillä vain aikuisia vai onko mukana vasta syömään opettelevia pieniä lapsia. Aina sopivaa kokoa ei löydy valmiina. Tilaa tarvittaessa mittatilauksena tai kysy mahdollisuutta valmismaton koon muokkaamiseen!
  • Herkemmin likaantuville tai vaikeammin pestäville materiaaleille voi käyttää maton suojasuihketta, joka tekee mattoon likaa hylkivän pinnan. Sen ansiosta tahrat on helpompi puhdistaa. Muista tarkistaa suoja-aineen soveltuvuus materiaalille. 

Vinkit keittiön maton tahranpoistoon 

Eteis- ja keittiötiloissa matot ovat kovalla käytöllä, eikä tahroilta voi yleensä välttyä. Pienet tahrat kannattaakin poistaa heti tuoreeltaan, jotta se olisi mahdollisimman vaivatonta. Tahranpoistoon tarvitset nukkaamattoman liinan (esimerkiksi mikrokuituliina) sekä marseille- tai sappisaippuaa, jotka sopivat lähes kaikkien materiaalien tahranpoistoon. 

Näin poistat tahrat: 

  • Poista irtolika tahra-alueelta esimerkiksi kenkälusikalla. 
  • Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. 
  • Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla. Yleensä pientä aluetta ei tarvitse huuhdella. 
  • Kuivahtaneet tahrat voivat lähteä etenkin villamatoista pois pelkästään rapsuttamalla. 
  • Vinkki! Voit käsitellä maton tekstiilisuojasuihkeella, jolloin pinnasta tulee likaa hylkivä ja pienet tahrat on helpompi puhdistaa. 

Etenkin luonnonvalkoisten ja vaaleiden puuvillamattojen kohdalla kannattaa olla tarkkana, sillä ennen ensimmäistä pesua vesikin voi jättää mattoon kellertävän tahra-alueen. Suosittelemme pesemään nämä matot etenkin ensimmäisellä pesukerralla kokonaan runsaalla vedellä. 

 
Tarkista aina materiaalikohtaiset hoito-ohjeet ennen maton pesua. Hoito-ohjeet löydät tuotesivuilta sekä hoito-ohjeistamme. Sisustusinpiraatiota löydät lisää myös meidän somesta.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00