myymälät

Matot puu- ja parkettilattialle

Puu- ja parkettilattiat ovat kauniita, luonnollisia ja kestäviä vaihtoehtoja kotiin. Lattioihin on saatavilla monipuolisesti lakkaus- ja vahavaihtoehtoja, jotka tuovat lattiapintaan erilaisia ominaisuuksia. Lattiamateriaalin ominaisuudet on huomioitava mattoa valitessa, sillä maton tulee olla yhteensopiva lattian kanssa. Noudata aina ensisijaisesti lattiavalmistajan ohjeistusta mattojen ja lattiamateriaalien yhteensopivuudesta. Erityisesti uusien lattioiden kohdalla suosittelemme käyttämään varovaisuutta, sillä lattian pintakäsittely voi saavuttaa lopulliset käyttöominaisuutensa vasta muutamien kuukausien kuluttua asennuksesta. Uudet lattiat voivat olla herkempiä esimerkiksi värimuutoksille.

Matot puu- ja parkettilattioille lyhyesti

  • Vältä kumipohjaisia mattoja, koska lateksi voi jättää lattiaan jälkiä.
  • Suosi pehmeäpohjaisia mattoja, esimerkiksi huopapohjaa.
  • Voit suojata lattiaa käyttämällä mattojen alla liukuestehuopaa.

Puu- ja parkettilattialle soveltuvat matot

Puuvilla- ja villamatot

Luonnonmateriaaleista valmistetut puuvilla- ja villamatot soveltuvat puulattialle hyvin. Matot ovat usein molemmin puolin pidettäviä, eikä niiden pohjassa ole käytetty lateksia kovetteena. Pehmeän pinnan ansiosta matto ei naarmuta lattiaa. Joskus puuvilla- ja villamatot voivat kuitenkin olla liukkaita, joten maton alle voi hankkia erillisen liukuestehuovan, joka pitää maton paikallaan. Voimakkailla väreillä värjättyjen mattojen kanssa kannattaa olla varovainen, koska etenkin kostea matto voi päästää lattiaan väriä.

Pohjaamattomat käytävämatot

Jos eteistiloissa tai -käytävillä on puu- tai parkettilattia, suosittelemme valitsemaan helppohoitoisia, polypropeenista valmistettuja mattoja ilman lateksipohjausta. Kumipohjan lateksi voi ajan myötä jättää lattiaan jälkiä, tai jopa tarttua lattiaan. Jos kuitenkin valitset lateksipohjaiset matot puu- ja parkettilattialle, suosittelemme tarkistamaan välillä, ettei esimerkiksi maton alle jäävä kosteus vahingoita lattiaa. Vaikka matossa ei olisi kumipohjaa, useimmissa käytävämatoissa käytetään kovetteena lateksia, jolloin matosta saadaan ryhdikäs. Jos olet epävarma sisältääkö matto lateksia, voit laittaa maton alle liukuestehuovan suojaamaan lattiaa.

Huopapohjaiset matot

Huopapohjaiset matot ovat pehmeitä, joten ne soveltuvat erinomaisesti puu- ja parkettilattioille. Huopapohja ei yleensä sisällä lateksia ja pehmeä pohja ei naarmuta ja vahingoita lattiaa. Huopapohjaisia mattoja ovat esimerkiksi lyhytnukkaiset Roihu ja Neela. Jos huopapohjainen matto tuntuu lattialla liukkaalta, voit käyttää maton alla liukuestehuopaa.

Valitsitpa minkälaisen maton tahansa, annathan maton kuivua ennen kuin laitat sen takaisin lattialle siivouksen jälkeen. Muista myös, että auringon UV-säteily voi muuttaa puu- ja parkettilattian väriä maton ympäriltä ajan kuluessa. Kannattaa myös muistaa, että erilaisilla pintakäsittelyillä on valtava merkitys lattiamateriaalin ominaisuuksiin. Siitä johtuen suosittelemme aina toimimaan lattiavalmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Jos lattiaa ei ole käsitelty uudelleen ja sinulla on aina ollut kumipohjainen matto parkettilattialla ilman ongelmia, ei niitä välttämättä jatkossakaan ole luvassa. Maton alle kannattaa kuitenkin kurkata säännöllisesti muutosten varalta.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00