myymälät

Tyyliä, mukavuutta vai helppohoitoisuutta? – valitse matto olohuoneeseen

Olohuone on kodin sydän. Maton valinnalla on siis väliä! Matolla voi tehdä tilasta entistä viihtyisämmän ja houkuttelevamman. Tutustu blogissa vinkkeihimme, kuinka valita matto olohuoneeseen ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitaan olohuoneen matto.

Valitse oikean kokoinen olohuoneen matto 

Matto-ostoksilla ollessa maton koko saattaa mietityttää. Minimi- ja maksimimitat kannattaa kartoittaa heti alkuun, sillä se helpottaa valintojen tekemistä. Olohuoneessa tarpeeksi suuri matto kokoaa istuinryhmän kauniisti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Maton reunat voivat jäädä noin 10cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai mennä niiden alle. Olohuoneeseen valitaan helposti turhan pieni matto, joka vääristää mittasuhteita, joten uskalla rohkeasti valita tarpeeksi suuri koko. Muistisääntönä voisi sanoa, että maton tulisi olla esimerkiksi sohvaa leveämpi. Maton olisi hyvä olla hieman irti seinästä, jolloin lattia kehystää mattoa kauniisti. 

Huomioi perheen tarpeet 

Vauhdikkaassa lapsiperhearjessa olohuoneen matolla on tärkeä rooli. Maton päällä saatetaan lasten iästä riippuen leikkiä, pelata tai vain viettää aikaa lastenohjelmia katsellen ja välipalaa syöden. Maton toivotaan useimmiten olevan helppohoitoinen, mutta myös mukava oleskelupaikka. 

Lapsiperheisiin suosittelemme valitsemaan tiivispintaisia ja pehmoisia mattoja. Kuviollinen tai meleerattu matto on täysin yksiväristä mattoa käytännöllisempi. Jos tärkein valintakriteeri on helppohoitoisuus, niin silloin sileäksi kudottu matto voi olla paras vaihtoehto. Nukkamatto puolestaan on yleensä pehmein alusta ajanvietolle. Luonnonmateriaaleja toivovalle puuvillamatto voi olla oikea valinta. Lapsiperheissä sileät ja hapsuttomat puuvillamatot ovat suosittuja vaihtoehtoja. 

Eläkeläisten ja ikääntyvien olohuoneessa kannattaa kiinnittää huomiota mattovalintoihin, jotta ne tukevat arjen tarpeita. Koteihin voidaan valita matto oman maun mukaan, mutta joissain tapauksissa on tärkeää valita mahdollisimman turvallisia vaihtoehtoja helpottamaan arkea. Jos arjessa on mukana liikkumisen apuvälineitä, on mattojen pysyttävä hyvin paikallaan eivätkä maton reunat saa olla liian korkeita.  

Parhaat olohuoneen matot ikääntyvien tarpeisiin ovat kevyitä ja pysyvät hyvin paikallaan. Keveyden ansiosta mattoja on helpompi liikutella. Paikallaan pysyvät matot puolestaan vähentävät mm. kompastumisen riskiä. Valikoimastamme löytyy myös mattojen alle laitettavia liukuesteitä, jos matossa ei valmiiksi ole lateksipohjausta. 

Värillä on väliä!  

Vaaleat luonnonläheiset sävyt ovat suomalaiskotien klassikko. Vaalea matto tuo tilaan keveyttä ja raikkautta, mutta samalla se on helppo yhdistää erilaisiin sisustustyyleihin. Voit yhdistää vaalean maton esimerkiksi tummien huonekalujen kanssa, tai luoda kontrastia kirkkaiden värien avulla. Erilaiset pinnat ja materiaalit tekevät lopputuloksesta mielenkiintoisen myös silloin, jos sävypaletti on kokonaisuudessaan vaalea. 

Sisustuksessa neutraalit sävyt ovat olleet pinnalla pitkään, mutta nyt tilaa on tullut myös väreille. Värit muuttavat nopeasti olohuoneen ilmettä ja jokainen voi valita itselleen sopivat sävyt. Jos värien käyttö tuntuu haastavalta, aloita lisäämällä pieniä väripilkkuja sisustukseen. Hempeistä pastelleista tai murretuista sävyistä on helppo aloittaa, mutta myös kirkkaat värit näyttävät nyt erityisen hyvältä. Jos runsas värien käyttö tuntuu liian voimakkaalta, neutraalit sävyt värien kanssa yhdessä tasapainottavat sisustusta. Tyynyt tai torkkupeitot tuovat helposti väriä, mutta rohkea sisustaja valitsee värikkään maton olohuoneen katseenvangitsijaksi. 

Matto suosikkimme olohuoneeseen

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00