myymälät

Ohjeet puuvillamaton pesuun

Kesän lähestyessä on aika pestä matot, joten kokosimme kattavat ohjeet puuvillamaton pesuun. Ota vinkit talteen pesupäivää varten.

Puuvillamatto kannattaa pestä vain tarvittaessa. Puuvillamatto pehmenee usein pesussa ja matto menettää ryhtiään. Turha peseminen kuluttaa myös maton pintaa ja haalistaa helposti värejä. Pienet tahrat voi poistaa tuoreeltaan nihkeällä mikrokuituliinalla tai sienellä. Pyyhi tahraa aina sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Isojen tahrojen kohdalla suosittelemme koko puuvillamaton pesua. Huom! Erityisesti luonnonvalkoisten ja vaaleiden puuvillamattojen ensimmäisessä pesussa tulee olla huolellinen, sillä ennen ensimmäistä pesua vesikin voi jättää mattoon kellertävän tai ruskean värjäymän/tahra-alueen. Suosittelemme pesemään vaaleat puuvillamatot aina kokonaan.

Näin peset puuvillamaton

  • Kastele matto kauttaaltaan huolellisesti ja levitä veteen liuotettu pesuaine matolle. Muista käyttää viileää, maksimissaan 30-asteista vettä. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla kuteen suuntaisesti (poikittain).
  • Huuhtele matto useaan kertaan runsaalla vedellä, kunnes matosta valuva vesi on puhdasta.
  • Kuivata matto varjossa, mielellään tasossa. Raitamatto olisi hyvä kuivata raitojen suuntaisesti (poikittain), etteivät raitojen värit leviä, etenkin jos ripustat maton vettä valuvana tuuletustelineen päälle. Älä kuivata mattoja pyykkinarulla, sillä kosteisiin mattoihin tulee herkästi venymiä.
  • Kuosittele puuvillamatto kosteana, jotta se oikenee ja asettuu lattialle nopeammin. Rullaa matto tiukalle rullalle ja pyörittele sitä tasoa/ lattiaa vasten. Myös ylimääräinen vesi poistuu kätevästi matosta rullaamalla. Matonpesupaikoilla on usein käytössä mankeli, millä ylimääräisen veden voi puristaa pois.
  • Muista vielä oikaista maton hapsut ja pöyhiä nukka, etenkin bohomatoissa, etteivät ne kuivuessaan jää paakkuisiksi ja takkuun.
  • Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton hapsut jäävät pesun jälkeen ruskeiksi, pese matto tai vain maton hapsut uudelleen. Huomaathan, että puuvillamatot kutistuvat ensimmäisessä pesussa erityisesti leveyssuunnasta.

Oikein hoidettuna matostasi on sinulle iloa pidempään. Muista noudattaa aina pesuohjetta, jos se on mattoon merkitty. Epävarmoissa tapauksissa anna matto asiantuntevan mattopesulan pestäväksi.

Lisää mattojen hoito-ohjeita löydät täältä.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00